Zdrowe przepisy 

Zawsze warto pamiętać o warzywach

Jeśli chcemy czuć się zdrowo i mieć dużo sił witalnych – nie możemy zapominać o warzywach w naszej codziennej diecie. Można powiedzieć, że warzywa są naszymi sprzymierzeńcami – zazwyczaj w większości przypadków są niskokaloryczne, a do tego posiadają wiele witamin i substancji odżywczych no i mogą być bardzo smaczne. Przeglądając zdrowe przepisy z ich udziałem na naszą szczególną uwagę powinien zasłużyć jakże prosty w wykonaniu, ale przepyszny gulasz warzywny, który znany jest także jako ratatuj.

Jakie warzywa powinniśmy wykorzystywać?

Oczywiście, najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystywać te, których akurat jest sporo ze względu na ich sezonowość. Wtedy też ich wyprodukowanie jest najłatwiejsze, a więc są one najzdrowsze i mają w sobie najmniej chemii. Jeśli więc chcemy wykonać taki gulasz warzywny, najlepiej zróbmy to w sezonie, albo też wykorzystajmy warzywa mrożone, które zostały zebrane w szczycie sezonu.

Gulasz warzywny – pyszny i prosty w wykonaniu

Ratatuj to nic innego jak pokrojone warzywa, które muszą się razem dusić przez około pół godziny razem z rozmaitymi przyprawami. Do gulaszu warzywnego możemy wrzucić cukinie, bakłażana, różne rodzaje papryki, pomidory, a także cebulę. Teraz przychodzi czas na przyprawy, a ponieważ najlepiej jest solić jak najmniej, to obok soli warto przyprawić ratatuj aromatycznymi ziołami prowansalskimi, tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, bazylią oraz natką pietruszki. Gotowa potrawa powinna zachwycać swoim niezwykłym kolażem kolorów, ale też powinna smakować znakomicie.

Pozostałe