W jaki sposób przekonać się do owsianki?
Wydaje się, że owsianka przeżywa swój prawdziwy renesans. Przeglądając zdrowe przepisy na pyszne śniadania pojawia się ona coraz częściej i to w wielu interesujących wydaniach.
Dlaczego warto jeść owsiankę porą śniadaniową?
Przede wszystkim dlatego, że robi się ją szybko, a jeśli zrobimy jej więcej – bardzo łatwo jest ją potem odgrzać na lunch. Dodatkowo, płatki owsiane są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych i witamin, są sycące i podkręcają nasz metabolizm. Miseczka owsianki potrafi solidnie nas wyposażyć w energię na cały poranek i sprawia, że nie czujemy się od razu głodni, ani nie mamy ochoty na dodatkowe podjadanie. Wszystko dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.
W jaki sposób jeść owsiankę?
Można ją przygotować z dodatkiem zwykłego mleka krowiego, smakowego mleka sojowego, a nawet z dodatkiem mleczka kokosowego. Pysznym dodatkiem do takiej kremowej owsianki mogą być różnego rodzaju bakalie, a więc orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, które są pożywką dla mózgu, ale i najzwyklejsze rodzynki.
Aby owsianka miała w sobie coś świeżego i orzeźwiającego warto dodać do niej sezonowych owoców, a także tych owoców, które są cały czas dostępne w sklepach, a które dodadzą nam energii, jak chociażby banany. Owsianka będzie się wspaniale komponować z jagodami, borówkami, malinami, ale i z gruszką czy też jabłkiem. Nie mając pod ręką świeżych owoców zawsze możemy też skorzystać z gotowych musów owocowych i dżemów o niezbyt wysokiej zawartości cukru – to także idealny przepis na pyszne śniadanie.